Zeg vaarwel tegen uitstelgedrag

Is er momenteel iets in je leven wat je aan het uitstellen bent? Wat is het? Heeft het met je werk te maken? Je relatie? Je familie? Vrienden? Je gezondheid?
Er zijn mensen die uitstellen niet  als een echte belemmering zien, vaak omdat uitstellen ook voordelen lijkt te hebben. Het lucht bijvoorbeeld (tijdelijk) op om iets nog éven niet te hoeven doen. Hoewel deze opluchting je een gevoel van verbetering kan geven, is het natuurlijk een illusie om te geloven dat je de situatie verbeterd hebt door de uitvoering van iets belangrijks vooruit te schuiven. Het gevoel van rust is tijdelijk, in gedachten blijf je echter herinnerd worden aan dat ene ding dat nog stééds gedaan moet worden.

Dán begin ik echt!
Je hebt voor je werk bijvoorbeeld een deadline voor een presentatie, laten we zeggen in twee weken. Je hebt dus 14 dagen om deze presentatie stapsgewijs voor te bereiden. Echter, in plaats van jezelf daar op te focussen, besluit je om je aandacht op andere “belangrijke” taken te vestigen. De presentatie vraagt voor je gevoel om te veel onderzoek en daar heb je nu even geen tijd voor, c.q. geen zin in. Je hebt immers nog twee weken. Morgen, dan begin je, beloofd! Morgen heeft weer zijn eigen morgen, weer een morgen en op vrijdag denk je: “volgende week maandag, dan begin ik echt!”.
Dan is het “ineens” twee dagen vóór de presentatie en je hebt nog niets op papier-  het moet af of je brengt je baan in gevaar. Je begint met de voorbereiding, je raakt verlamd als je ziet hoeveel werk nog gedaan moet worden. Dat is tenslotte de reden waarom je de voorbereiding in eerste instantie aan het uitstellen was.
In een laatste
poging om de deadline te halen, werk je nachten door om de presentatie af te krijgen. Na een vermoeiende en frustrerende nacht, is het eindelijk gelukt om het af te maken. Om 3 uur ’s nachts strompel je naar bed en om 7 uur gaat je werker. Om 9 uur houd je de presentie, alles is goed gegaan. Je hebt het alweer gered.
De missie is volbracht, je was op tijd klaar om de presentatie te houden en alles is in orde.


De voor- en nadelen van uitstellen
Besef je het effect van dit resultaat? Doordat alles vooralsnog goed is gekomen krijgt je onderbewuste het signaal dat het uitstellen van taken geen nare gevolgen heeft. In feite, voor zover je weet, heeft het alleen voordelen:
a. Taken tot de laatste minuut uitstellen geeft het een hogere mate van urgentie, dit verhoogt de adrenaline in je systeem, wat jouw productiviteit  lijkt te verhogen, daardoor krijg je een grote kick na het afronden van de taak.  
b. Je ervaart bij het uitstellen een gevoel van opluchting en verlichting, je hoeft even niet geconfronteerd te worden met de uit te voeren taken.

c. Het lukt je steeds om alles last minute af te ronden,  uitstellen brengt in werkelijkheid dus niets in gevaar.

Echter, als je dieper in de materie duikt zal je zien dat het uitstellen van taken nadelen heeft met grote gevolgen, ook als je die nadelen niet direct merkt:
1. Je tijd is in die twee weken niet effectief besteed. Idealiter zou de tijd die je aan bepaalde taken besteedt gelijk moeten zijn aan haar waarde, belang en prioriteit. Hoe belangrijker een taak, hoe meer tijd je daaraan zou willen besteden om het resultaat te maximaliseren. Meer tijd aan minder belangrijke taken besteden verhoogt de waarde van de taak niet, in vergelijking tot het meer tijd besteden aan belangrijkere taken.

2. Je ervaart onnodige angst, stress, zorgen en benauwdheid (bewust of onbewust) terwijl je de uitvoering van de taak probeert te voorkomen. Hoe meer je de taak voor je uit schuift, hoe meer onnodige stress je ervaart. Het continue vermijden van een taak leidt daarnaast naar een vertekend beeld van hoe intimiderend de taak is ten opzichte van wat het eigenlijk in werkelijkheid is.

3. En zeer waarschijnlijk is het uiteindelijk geleverde resultaat onder de maat van wat je zou kunnen presteren als je genoeg tijd aan de voorbereiding had besteed. Dingen last minute doen geeft je tenslotte niet voldoende tijd om diep tot de kern van de uit te voeren taak te duiken, hier goed over na te denken en het uitgebreid uit te werken.

Als je de ingebeeld voordelen vergelijkt met de nadelen, zal je zien dat de nadelen vele malen zwaarder wegen dan de vermeende voordelen van uitstel. Je bent niet alleen minder productief, ervaar je onnodige stress, en je levert een resultaat  die tekortschiet ten opzichte van wat je echt zou kunnen leveren.

Als je een uitsteller bent, chronisch of niet, het is hoog tijd om een begin te maken en dit probleem op te lossen.
Met het uitstellen van wat gedaan moet worden uitstel je niet alleen de taak uit, je stelt daarmee ook het leven uit.
 “You cannot escape the responsibility of tomorrow by evading it today.” Abraham Lincoln

Dus, wat is dat ene ding in je leven waaraan je éigenlijk zou moeten werken, maar blijf je “raar” genoeg uitstellen? Wat zou het je brengen als je zou stoppen om dit steeds voor je uit te schuiven?
In liefde,
Mami Veza
*****************************************************************************************
Wil jij weten hoe je meer daadkracht creëert in je leven? Ga naar
www.mamycoaching.nl voor meer tips. 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten