Waarom je dingen uitstelt

In mijn voorgaande blog heb ik het gehad over het fenomeen van uitstelgedrag.  In dit tweede deel gaan we dit fenomeen verder uitdiepen om je te helpen uiteindelijk vaarwel te kunnen zeggen tegen dit soort gedrag.
De meesten van ons hebben zo nu en dan te maken met uitstelgedrag , sommigen in hogere mate dan anderen. Mocht je jezelf op dit soort gedrag betrappen, het is vooral belangrijk  dat je ervoor zorgt dat het niet tegen je gaat werken waardoor  belangrijke zaken vertraging oplopen en daardoor onnodig stress wordt veroorzaakt. Echter, voorkomen lijkt ook bij uitstelgedrag altijd nog beter dan genezen.  

Is het mogelijk om uitstelgedrag te overwinnen?

Ja! Door meer inzicht te krijgen in wat het uitstelgedrag veroorzaakt, je ontdekt daardoor ook beter wat je zou kunnen doen en pak het probleem aan bij de wortel, dit is de eerste stap naar het verminderen en overwinnen van uitstelgedrag.
Uitstelgedrag, symptoom of oorzaak?


De meeste mensen beschouwen hun uitstelgedrag als de oorzaak van verschillende problemen, omdat dit de meest voor de hand liggende conclusie lijkt. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen denken dat de je die klus nog steeds niet af hebt gekregen omdat je last hebt van uitstelgedrag. Het uitstelgedrag is echter slechts een signaal, de ware reden dat je die klus niet af hebt is onder dat uitstelgedrag te vinden.
Voorbeeld
Je wilt graag gaan sporten, maar zit in plaats hiervan liever thuis voor de buis. Aan de ene kant wil je heel graag meer beweging omdat dit gezond is voor je lichaam, aan de andere kant kun je de energie simpelweg niet opbrengen om daadwerkelijk in beweging te komen. Je schuift de beweegmomenten steeds voor je uit.  Vandaag zeg je morgen omdat je te moe bent, je hebt een te lange dag achter de rug, en dan is het morgen omdat je met iemand hebt afgesproken vanavond en die afspraak heb je al veel te vaak afgezegd, of morgen omdat het vandaag regent en je het te koud hebt om te gaan sporten.


Nu zou je bij dit voorbeeld kunnen denken dat de te volle agenda of het slechte weer de oorzaak van je uitstelgedrag is. Oplossing: je zorgt dat je minder activiteiten inplant zodat je tijd overhoudt om te gaan sporten. Je wacht tot het weer beter is, dan krijg je vast vanzelf meer zin om te sporten en is daarmee ook het uitstelgedrag verholpen.
Je gaat hiermee aan de slag, je spreekt niet af, je maakt je werkdagen korter en de zon schijnt volop buiten. Eenmaal thuis denk je echter liever aan een paar uurtjes relaxen in de tuinstoel dan de sportschoenen aan te trekken. Het is veel te lang geen mooi weer geweest, het zou “zonde” zijn om niet de tijd te nemen om van dat zonnetje, dat veel te weinig schijnt, te genieten.
Je ziet, het vrijmaken van je agenda of het slechte weer was dus niet de echte oorzaak van je uitstelgedrag. Als je dieper zou kijken, zou je kunnen zien dat het uitstelgedrag wordt veroorzaakt door je  denkpatronen  en de handelingen die daaruit voortvloeien. Bijvoorbeeld:
-          Dat er zaken en mensen zijn die jij belangrijker vindt dan jezelf, door hier veel tijd aan te besteden kom je tijd tekort om je lichaam de nodige beweging te geven.
-          Sporten is voor jou synoniem voor lichamelijk lijden. Je kunt je op geen enkele manier voorstellen dat sporten plezierig kan zijn.  
-          “Ze” zeggen dat sporten goed voor je is, jijzelf ervaart deze voordelen niet en gelooft er (onbewust) ook niet in.
-          Je voelt je onzeker over je uiterlijk, uit angst voor de oordelen van anderen durf je je niet op sportscholen te vertonen.
Dit denkpatroon ligt aan de basis van je uitstelgedrag en zal je blijven weerhouden om daadwerkelijk in beweging te komen. Elke poging om meer te gaan bewegen zal op wilskracht moeten geschieden een zal steeds voelen alsof je een strijd met jezelf moet aangaan. Je hoofd heeft, al lang voordat jij begint, namelijk al opgegeven.
Zolang je niet naar de echte redenen kijkt van je gedrag kijkt, zal je uitstelgedrag  niet vanuit de wortel kunnen overwinnen.
De oorzaak van uitstelgedrag
Verlangen en angst zijn de twee belangrijkste krachten die ervoor zorgen dat je iets wel of juist niet doet. Verlangen is als de brandstof om vooruit te komen. Zonder verlangen, heb je geen drijvende kracht voor actie. Angst verlamt je en verhindert voortgang. Als het verlangen om iets te bereiken groter is dan je angst, zal je in actie komen en doen wat er gedaan moet worden. Is je angst echter groter dan het verlangen om je doel te bereiken? Je zult waarschijnlijk niet in beweging komen of met veel innerlijke strijd.
Terugkijkend naar het voorbeeld voor het meer willen bewegen: de meeste mensen willen bewegen puur en alleen voor het bewegen. Je krijgt die boodschappen tenslotte uit alle hoeken naar je hoofd geslingerd: je moet bewegen. Ze voelen zich echter leeg en niet geïnspireerd door de gedachte. Bovendien zorgt de frequentie, intensiteit en lijden  dat met sporten wordt geassocieerd voor een innerlijke angst in de richting van het fenomeen  sport en bewegen. Met als resultaat: geen actie.
Dus, wat stel jij steeds uit en als je dieper in dit gedrag zou duiken, wat zou je ontdekken als oorzaak van je uitstelgedrag?
In liefde,
Mami Veza
*****************************************************************************************
Wil jij weten hoe je meer daadkracht creëert in je leven?
Ga naar www.mamycoaching.nl voor meer tips.



 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten