Breng gedachten tot rust met Rituelen


Van kinds aan is onze dagelijkse focus gericht op externe zaken, op alles wat buiten en om ons heen gebeurt. Op zich een heel natuurlijk proces, we zijn immers voor onze welzijn en overleving volledig afhankelijk van externe factoren. Je ouders, zij zorgen voor je voedsel, onderdak, je veiligheid. Later krijg je vrienden met wie je gaat spelen, docenten, collega’s, werkgevers, levenspartners en misschien kinderen. De groep blijft zich door de jaren heen uitbreiden.   
Door de focus op externe elementen leer je de regels en wetten van je omgeving kennen en leer je mee te draaien in de maatschappij. Het succesvol onder de knie krijgen van de externe regels en wetten leidt in onze innerlijke wereld helaas niet automatische naar een gevoel van geluk, voldoening, rust en vrede. Vooral op het moment dat we opgaan in de grotemensenwereld, die een klok heeft die sneller tikt dan het licht en geen pauzes kent. Ons hoofd kan hierdoor volledig overspoeld raken door allerlei stress veroorzakende prikkels uit onze omgeving. Denk bijvoorbeeld aan hectiek thuis of op het werk. Om alles wat om ons heen gebeurt bij te kunnen houden is het heel makkelijk ons mee te laten slepen in de waan van alledag en erdoor overprikkeld raken. Dit kan intern leiden naar gevoelens van angst, zorgen, gepieker, besluitloosheid, onrust, falen, doelloosheid, onzekerheid en schuldgevoelens. Je kunt het gevoel krijgen dat er meer van je gevraagd wordt door de omgeving dan je (gevoelsmatig) kunt geven.

Voorkomen
Om overprikkeling te voorkomen of te “genezen” is het belangrijk om onze aandacht met regelmaat naar binnen te richten. Naar wat er binnen in onszelf plaatsvindt. Dit bereik je door rustgevende rituelen c.q. vaste gewoontes in je leven te integreren die jou helpen om onrust die je ervaart te kanaliseren. Je leert je geest tot rust te komen en zich bezig te houden met zaken die energie geven en de energievreters te laten voor wat ze zijn. Hiervoor is het belangrijk dat je met regelmaat en bewust rust- en reflectiemomenten inbouwt in je planning. 


Rituelen
Encyclo omschrijft de betekenis van rituelen als volgt: “gedragsvoorschriften die ons helpen om bepaalde handelingen tot een goed einde te brengen.” Volgens Wikipedia is een ritueel een uiting, van mens of dier,  die herhaald wordt in bepaalde omstandigheden.  Als vaste gewoontes.
Rituelen zijn in mijn ogen terugkerende vaste gewoontes, waarvan we het gevoel hebben er niet zonder te kunnen om bepaalde onderdelen van ons leven succesvol te laten verlopen.
We hebben rituelen voor verjaardagen, bruiloften, geboortes, begrafenissen, kerstmis, Sinterklaas, carnaval, Halloween enzovoorts. Het zijn allemaal symbolische handelingen die ons vreugde, rust, kalmte, troost, bevestiging, verbinding en vertrouwen geven door de structuur en houvast die ze ons bieden.


Zoals we rituelen hebben om al die mooie en belangrijke momenten in ons leven te eren dienen we ook een persoonlijk ritueel te ontwikkelen die ons helpt onze innerlijke wereld te eren. Een vaste gewoonte die ons de ruimte geeft om een rustpauze diep in onszelf te nemen. Op deze manier voorkomen we dat we onszelf verliezen en aan onszelf voorbij gaan in het volgen van de buitenwereld. Een ritueel die ons helpt beter in onze eigen dynamiek te blijven.
Kies wat voor jou werkt

Een ritueel die je helpt contact met jezelf te maken kan verschillende vormen aannemen, het is hierbij vooral belangrijk te zoeken naar een vorm die voor jou persoonlijk werkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan activiteiten die je helpen je lichaam en geest te ontspannen, sport, meditatie, yoga, wandelen, tuinieren, schrijven of het uitoefenen van je hobby. Kortom, alles wat jou helpt contact te maken met jezelf  en bijdraagt aan om balans, antwoorden, rust en stilte binnen in jezelf te vinden.


Je zult merken dat hoe vaker je de tijd neemt voor rust, bezinning en innerlijke stilte je steeds beter zult leren te accepteren wat “is”, los te laten wat je niet kunt controleren of veranderen en te focussen op wat je wel kunt beïnvloeden.
Dus, met het hebben van rustgevende gewoontes en rituelen kun je leren te accepteren wat er gebeurt in de buitenwereld zonder dat dit bepalend wordt voor wie je bent en de keuzes die je zult maken. Het helpt je je omstandigheden te relativeren, overstijgen en je aandacht op groei, energie en rust af te stemmen.
Welke prikkels wens je vanaf nu buiten je te laten? Wat doe jij om onrust te kanaliseren? Welke rituelen en gewoontes heb jij in jouw leven geïntegreerd om contact te kunnen maken met jouw eigen innerlijke wereld?

Laat het me weten.
In liefde,
Mami Veza
***************************************************************************************************************
Wil jij weten hoe je meer innerlijke rust creëert in je leven? Ga naar
www.mamycoaching.nl voor meer tips en handvaten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten