“Hel is ergens anders willen zijn dan waar je vandaag bent”

In mijn werk als coach en trainer gaat het om het bieden van een platform waarop mensen een persoonlijke transformatie kunnen ondergaan. Ze transformeren van de persoon die ze vandaag zijn naar de persoon die ze willen zijn. Zelf zie ik dit proces liever nog als het loslaten en transformeren van belemmerend gedrag naar authentiek handelen.

Tijdens zelfbeeldoefeningen in dit proces komen vaak waslijsten van oordelen naar buiten:  te weinig kennis, te aanwezig, te dik, te gefrustreerd, niet vergevingsgezind, te angstig, te onzeker, te oud of te jong om verschil te kunnen maken, te normaal, te anders, geen liefdespartner hebben, te eenzaam, te gesloten, te emotioneel, niet ambitieus genoeg, te gevoelig, te toegevend, te treuzelend, te verward...
De focus ligt bij deze benoemingen dan ook voornamelijk op het willen veranderen van al deze zaken, want alleen dan kunnen ze zich compleet en gelukkig voelen. Als ik slimmer, dunner, een partner of een andere baan had dan….dán had ik me gelukkig, blij, zelfverzekerd, spontaan, sexy, waardig, mezelf, vrij enzovoorts gevoeld…
Ik vraag me af: stel je voor dat dát moment nog twee, vijf of tien jaar op zich laat wachten. Zal je die jaren ongelukkig doorbrengen, wachtend op de verlossing?


We willen vaak liever geloven dat er iets mis met ons is. We vertellen onszelf verhalen over hoe we eerst zouden moeten zijn, hoe het leven eerst zou moeten zijn, wat er eerst moet gebeuren voordat we echt gelukkig kunnen zijn.
Maar denk er eens over na:  wat doen mensen de dag nadat ze verlicht zijn? Zeer waarschijnlijk alles wat ze al deden op de dag voordat ze verlicht werden. Ze zullen nog steeds praten, lachen, huilen, denken, slapen, eten, lopen, proeven, plassen, schrijven, kijken, douchen, dansen, boodschappen doen en werken.
We neigen veel energie te verspillen aan het afkeuren van onze huidige situatie. Daardoor houden we weinig energie over om er daadwerkelijk iets aan te doen. Besef en wens dat je een andere baan wilt, minder kilo’s wilt wegen, je relaties wilt verbeteren, een ander huis wilt, jezelf op een bepaald front verder wilt ontwikkelen, meer zingeving wilt en richt vervolgens je energie op het mogelijk maken van die wens. Je verliest hierdoor geen onnodige energie aan het “willen” dat wat je niet wilt anders was en kun je al je energie volledig richten op het “ervoor zorgen” dat wat je wel wilt wordt verwezenlijkt.
We hebben allemaal dingen die we fijn of minder leuk vinden aan onszelf of in ons leven. Dingen waar we niet trots op zijn, dit laat echter niet weg dat je ze wel kunt accepteren om er vervolgens constructief mee om te gaan. Duizend keer je te dikke dijen haten zal ze niet dunner maken, jezelf duizend keer een mislukking noemen zal je niet succesvoller maken, je borsten theezakjes noemen zal ze niet voller maken, je rimpels kraaienpotjes noemen zal ze niet gladder maken, jezelf een angsthaas noemen zal je niet moediger maken, jezelf niet goed genoeg vinden zal niet waardiger maken. Wil je dunner zijn? Gedrag je vandaag als de persoon die je zou zijn als je dunner bent. Wil je meer van je werk genieten? Zoek naar elementen in je werk  waar je vandaag van zou kunnen genieten. Wil je meer zelfvertrouwen hebben? Doe vandaag de dingen die je zou doen als je meer zelfvertrouwen had. Wil je een betere relatie met je partner? Begin jezelf vandaag te gedragen zoals je zou doen als de relatie beter was.   

Dus: wat aan jezelf kun jij vandaag nog niet accepteren, respecteren en waarderen? Hoe zou het éerst moeten zijn voordat je dit wel kunt gaan waarderen? Op welke manier zou jij in die situatie verschillen van de persoon die je nu bent? Hoe kun je ervoor zorgen dat, wat er in die situatie anders zou zijn nú al mogelijk wordt?
Het enige verschil tussen verlichte mensen en degenen die dat niet zijn is dat verlichte mensen vandaag leven alsof er nooit een morgen komt. Vandaag is de enige dag waarin we ooit zullen leven.

Tip: Alles Wat We Wilden/All We Ever Wanted, VPRO, 2010 Een documentaire van Sarah Mathilde Domogala over jonge ambitieuze mensen en de tol die ze achter de schermen betalen voor een schijnbaar perfect en succesvol leven. “Een visueel tijdsdocument waarin het streven naar het hoogst haalbare in alle facetten van het leven zegeviert; sociale status, perfect uiterlijk, flitsende carrière, de ideale partner en een fantastische smaak.” http://www.hollanddoc.nl/kijk-luister/documentaire/a/alles-wat-we-wilden.html

In liefde,

Mami Veza***************************************************************************************************************************
Wil jij weten hoe je jouw dromen om kunt zetten in resultaten? Ga naar www.mamycoaching.nlvoor meer tips en handvaten over hoe je dromen en doelen omzet in actie en resultaten.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten