Kwetsbaarheid, zwakte of kracht?

Sociaal media is hot. Kijk naar Facebook, Twitter, Hyves, Google+, Linkedin, Youtube, flickr, myspace en vele anderen die ik waarschijnlijk niet eens ken. Met de groei van deze nieuwe manier van contactonderhouden is er ook een nieuwe vorm van anonimiteit geboren. De online pesterijen groeien met de populariteit mee, met “Facebookmoorden” als gevolg, en relaties worden met Whatsapp-bericht beëindigd. Je kunt online zeggen wat je wilt, zonder direct geconfronteerd te worden met een tegenreactie. Het verdriet, de tranen, de teleurstelling, de boosheid en kwetsbaarheid van anderen hoef je niet onder ogen te zien. De emotionele oppervlakkigheid lijkt hiermee te groeien terwijl onze kwetsbaarheid en gevoeligheid naar de achtergrond wordt verdreven.

Leven in dualiteit

Ik wil niet beweren dat Social Media alleen nadelen kent, het opent ook deuren die de wereld mooier,  groter,  comfortabeler en met de Arabische revoluties zelfs vrijer maakt. Een voordeel met een nadeel dus. Yin en Yang. Licht en donker. Een steeds groter wordend netwerk brengt een schat aan diversiteit met zich mee, en kan in oppervlakkigheid resulteren. 
Graag zou ik daarom willen pleiten voor een element die de kwaliteit van het contact dat we met onze naasten hebben zou kunnen verhogen: Kwetsbaarheid.

Kwetsbaarheid   
Als je echt contact wilt; jezelf echt wilt verbinden met anderen dan is het van essentieel belang dat je jezelf durft te laten zien. Dit is een moeilijke taak, een uitdaging om “U” tegen te zeggen. Het wakkert een angst aan om door de mand te vallen bij anderen. Je zou zomaar niet aan de verwachtingen van anderen  kunnen voldoen van een ideale gesprekpartner. Stel dat je te dik, te dun, te dom, te lang, te oud, te arm, te intelligent bent, te mannelijk, te vrouwelijk bent om het respect van anderen waardig te zijn? 
Ik heb gemerkt, dat wanneer ik mijn kwetsbaarheid durf te delen, ik daarmee een verbinding op een dieper niveau creëer met de mensen om mij heen. Een verbinding voorbij de façade van oppervlakkige zelfbescherming – dwars door de betonnen muur van angst heen om als “zwak” betiteld te worden. Als ik mijn innerlijke wereld durf te delen met anderen, en daarmee bedoel ik niet alleen de kant van mezelf die als mooi, leuk  en sterk bestempel, maar ook de kant waarin ik mijn “zwakheden” vind,  creëer ik een ruimte waarin niet alleen ik mij veilig kan voelen om mezelf te zijn. Ik maak het ook voor anderen mogelijk om datzelfde te doen en ervaren. Alle betrokken krijgen de kans om zichzelf te kunnen verbinden met hun eigen “mens-ZIJN”. Een ruimte waarin we ons minder alleen voelen met onze emoties en uitdagingen die het leven als mens met zich meebrengt.

De risico’s
Door bepaalde persoonlijke ervaringen besef ik goed dat jezelf kwetsbaar opstellen ook “risico’s” met zich meebrengt.
Je zou in bepaalde situaties een dwaze kunnen lijken. Bij bepaalde mensen zou je het gevoel kunnen hebben jezelf voor schut te zetten door je ware emoties te tonen. Het gaat om een les die velen al tijdens de kinderjaren met de paplepel in werd gegoten. Die les luidt luid en duidelijk: “kwetsbaarheid is een zwakte”. Er wordt gesuggereerd, dat jezelf kwetsbaar opstellen jou tot een makkelijk doelwit maakt, een prooi voor emotionele rovers en barbaren.
Om dit te voorkomen lijkt het raadzaam jezelf te beschermen -  achter maskers en door muren te bouwen rondom je hart die zelfs voor de meest ervaren klimmers onmogelijk te beklimmen zijn.
Het is waar dat niet iedereen respectvol, discreet en vol compassie met je zal omgaan op het moment dat je ze een kijkje gunt in de keuken van jouw hart en emoties. Ze kunnen zich ongemakkelijk voelen in deze situaties, niet wetend hoe om te gaan met iemand die zich van zijn gevoeligste kant laat zien. Het vraagt een specifieke houding om daar goed mee om te kunnen. Een houding die onbekend of oncomfortabel zou kunnen zijn. Jouw gedrag zou daarom, in plaats van compassie, een vernietigend oordeel kunnen aanwakkeren. Wat deze persoon gewend is om te zien, horen of doen in soortgelijke situaties is ook wat hij of zij op jou los zal laten. 


Kracht
En tóch blijf ik geloven in de kracht van kwetsbaarheid. Ik heb het bijvoorbeeld over de moed die nodig is om je hart te durven openen, zelfs als er een risico bestaat daardoor afgewezen te worden. Het is bijzonder inspirerend om van (succesvolle) mensen te horen dat ook hun pad momenten van twijfel, onzekerheid, angst, teleurstelling en kwetsing kent. Die openheid is een geweldige steun aan velen die ook een doel of droom hebben maar door tegenslag de moed kwijt dreigen te raken deze te verwezenlijken. Het motiveert om door te zetten en niet op te geven, simpelweg door te weten dat je niet de enige bent die met deze emoties worstelt.   
Ik beschouw kwetsbaarheid als iets wat juist het mooie in je kan laten zien. Het kan ontwapenend werken, het kan bruggen bouwen, relaties genezen, ruimte voor transformatie creëren door het  openen van harten.
 


Jij en kwetsbaarheid
Wat voel jij als het gaat om het openbaren van jouw kwetsbaarheid? Zie je het als een kracht? Of als een zwakte? In welke situaties en naar welke personen zou jij je kwetsbaar(der) willen opstellen? 
Hoe ga je met anderen om die zich kwetsbaar naar jou opstellen
?  Hoe zou je een ruimte c.q. sfeer kunnen creëren waarin anderen zich kwetsbaar(der) naar je toe durven op te stellen? 



Tip!
Brené Brown, professor aan de universiteit van Housten spreekt over de kracht van kwetsbaarheid op een TED bijeenkomst.  Ze gaat dieper in op de invloeden die moed, authenticiteit en schaamte hebben op kwetsbaarheid. 

 
In liefde,
Mami Veza
***************************************************************************************************************************
Wil jij weten hoe je de ruimte in je leven kunt creëren waarin jij de emotionele vrijheid en veiligheid ervaart om je kwetsbaar(der) op  te kunnen stellen? Ga dan naar www.mamycoaching.nl


 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten